A trágyázásról megoszlanak lovas körökben a vélemények.

Sportistállókban, boxos elhelyezésnél naponta egyszer van úgynevezett „nagy trágyázás”. Ilyenkor a lovász a teljes alomanyagot átválogatja és nem csak a trágyát távolítja el, hanem a nedves szalmát/forgácsot is. Ezután pótolja a kihordott alom mennyiségét friss, szárazzal. Van, ahol ezzel véget is ér aznapra a teljes munkafolyamat.

Igényes helyeken a lovász napközben többször körbejár az istállóban és az úgynevezett „szemest” leszedi, tehát a napközben keletkezett trágyakupacokat eltávolítja.

Fontos, hogy milyen a padozat?

Boxos istállókban legtöbbször le van betonozva a padozat.

A betonozás úgy van megoldva, hogy a boxok aljzata az istállófolyósóra lejt, aminek két szélén kisebb vájat, csatorna van kialakítva az elszivárgó vizelet számára. Ez rendszerint betömődik szalmatörekkel, így gyakran megáll a nedvesség a szalma alom alatt. Vannak istállók, ahol a boxokból ez a fajta nedvesség levezetés nincsen kialakítva.

Tehát a beton aljzat mindenképpen együtt jár az ammónia szaggal, és a jellegzetes istállógőzzel.

Ez nem csak nekünk, embereknek zavaró, hanem lovaink légző szervrendszerét is folyamatosan próbára teszi. Főleg télen, amikor az ablakok becsukásával próbálnak emelni a benti hőmérsékleten.

A beton alj másik hátránya, hogy a behelyezett friss almot a ló hempergés közben könnyen kirúgja maga alól, így amikor ilyen helyen voltak a lovaim bértartásban, gyakran hiányzott a csánkjukról a szőr.

Jobb helyeken a fentiek elkerülése miatt döngölt agyag a padló vagy kis állított akácrönkökön állnak a lovak, amik közt szintén leszivárog a vizelet, hisz homokkal van köztük a rés kitöltve.

Mi a helyzet félrideg tartásban?

Főleg szabadidős lovasok által kedvelt helyeken egyre elterjedtebb a félrideg tartás.

A mi lovaink számára is ez a tartási mód vált be a legjobban.

Ilyenkor, az istálló, vagy a három oldalról fedett beálló (szárnyék) egy karámba nyílik, amelybe a ló kedvére kimehet.

Nálunk az istálló padozat a természetesen jelen lévő homok. Ez a vizeletet könnyedén beszívja, így soha nincsen ammónia lovaim körül.

Almozáshoz búzaszalmát használok, de csak hidegebb napokon. Nyáron, nagy kánikulában teljesen ki szoktam takarítani a beállókat és hagyom, hogy teljesen száradjon ki a nedvesség a homokból.

Minden napom a hajnali etetés után (mert amellett, hogy folyamatosan körbála etetőkben széna van a lovaim előtt abrakolok is) a trágyaszedéssel indul.

Minden reggel kihordom a trágyát az istállókból és a kifutókból is!

Sőt, napközben is ahogy időm engedi körbejárok, és leszedem a karámokból is a szemestrágyát.

Na ez az a rész, amiben megoszlanak a vélemények: a napi rendszeresség.

Ennek egyetlen hátulütője, hogy a rengeteg trágyaszedéssel mindig egy kis homokot is felszedek a karámokból, így nagyjából kétévente rá kell a karámok szintjére tölteni.

Sok helyen úgy vannak félrideg tartásban a lovak, hogy a trágyázást a karámokban csak tavasszal és ősszel, gépesítve végzik el.

A beállókban pedig mélyalmot alakítanak ki télen, amikor mindig csak újabb száraz szalmaréteget szórnak az elszennyeződött, bent lévő alomra.

Ilyen tartási körülményeknél gépi tolólappal lehet csak rendbe tenni a lovak helyét, de mivel sajnos lovászt nehezen találni, sokan ezt az egyszerűsített megoldást választják.

Miért nem megfelelő az időszakos trágyázás?

  • Mert a lovak nyáron a trágya porát szívják, miközben felverik azt a talajról.
  • Mert az esős időszakokban mély, trágyás sárban nem csak csüdig, hanem van, hogy lábtőig süllyednek.
  • Mert a nedves időszakokban a pata felpuhul és a trágyában lévő baktériumok nyírrothadást okoznak, ami iszonyú fájdalmas tud lenni, ha nincs idejében száraz helyre állítva a ló és kezelve a nyírja.
  • Az ilyen környezetben gyakran fellobban a csüdsömör, ami végighalad az egész állományon.
  • Nem utolsó sorban nem esztétikus és nem is jó érzés egy ilyen karámba bemenni egy lóért, majd napi szinten ápoláskor vakarni róla a trágyafoltokat.

Akárhogyan is tartod lovadat, boxban vagy beállóban, mindig ügyelj a körülményekre.

Nem csak azért, mert lovad meghálálja a gondoskodást és azt, ha ápoltan és tisztán tartod, hanem azért is, mert így megnövelheted a hosszú hasznos élettartamát, és sokáig aktív társad maradhat a mindennapokban.

Nagyon drága az állatorvos, költs inkább a problémák megelőzésére, és még spórolsz is vele!

Ha betonon van almozz vastagon, ha kifutóban akkor tartsd mindig a lehető legtisztábban!

Nézd meg 12 részes videosorozatunkat!

12 dolog, amit eddig talán te is rosszul tudtál a lovakról, lovaglásról

Iratkozz fel! Kattints a gombra!