A kapcsolat alapú lóhozállás

Szadabon – Örömmel – Szeretettel

A jelenemet nagyban meghatározza 13 éves versenytapasztalatom. A díjugratást neves mesterektől volt szerencsém elsajátítani, amelynek következménye, hogy a hagyományos, angol lovaglás fortélyait készség szinten alkalmaztam.

 

Majd, megismerkedtem a természetes lóhozállással …

A díjugrató tapasztalatomból adódóan különös szemszögből kaptam rálátást a a természetes lóhozállás módszerére, ami röviden: a lovak ösztönös viselkedésének megismerésén alapuló lószerű kommunikáció a lóval, szelíd eszközökkel történő erőszakmentes lókiképzés.

Felnyílt a szemem jelenségekre, amelyek azelőtt normálisnak tűntek, és hamar felismertem, hogy mennyire idegenek a ló természetétől.

Például egyáltalán nem lószerű az, hogy egy olyan ménesvezetőt (jelen esetben a lovast) hosszútávon saját döntéséből kövessen a ló, aki egy kis alapterületű pályán logikátlan sorrendben cikázik nagy erőkifejtések árán az akadályokon. A természetben ilyen szélességű akadályokat biztosan nem kezdenének el átugrani a lovak, inkább kikerülnék azokat.

Így, magasabb szinten lehetetlen, hogy hosszútávon lovunk követésből oldja meg a feladatot. Nekem ma már nem okoz örömet semmilyen eredmény, amit a ló nem partnerként engem követve, szabad döntése alapján ér el.

 

Azonban a temészetes lóhozállás sem az én utam volt

Ahogy jobban beleláttam a természetes lóhozállás világába, felfedeztem benne egyfajta extrémitást: a ló túlzott előtérbe helyezése veszélyessé teszi a módszer alkalmazását a szakmailag felkészületlen hobbilovasok körében.

A „csomózott kötőfékes módszernek” (természetes lóhozállás) vannak előnyei, de hátrányként mindenképp meg kell említeni, hogy az Európán végigsöprő már-már divathullám következtében, számtalan fiatal hobbilovas sérült meg (okozott súlyos és nem egyszer halálos kimenetelű balesetet) a lova feletti kontroll elvesztése következtében. Ennek oka az, hogy sokak számára a természetes lóhozállás ki is merül a redukált eszközhasználatban. 

A természetes lóhozállás módszere iránt leginkább hobbilovasok érdeklődnek, akik közül sokan soha nem tanulták meg a kéztől független, stabil ülést, és nem tudnak biztonságosan lovagolni. Ez könnyen súlyos balesetekhez vezethet, ami a lovaktól való – sokszor traumatikus – félelmet eredményezheti.

 

Formálódtam …

Az évek alatt felismertem, hogy amit a díjugratás a lovaktól követel, azt – a lovak lelkvilágát megismerve – nem kérném egy lovamtól se.

A “csomózott kötőfékkel történő szőrén lovaglás” pedig azért nem járható út számomra, mert olyan lovasokkal foglalkozom, akiknek még nincs ehhez elegendő tapasztalata.  Egy tanuló lovastól nem várható még el az, hogy pusztán egy kötőfékkel képes legyen a lovat a lovaglás minden pillanatában magabiztosan irányítani, valamint vészhelyezetkben a megriadt állat viselkedésére jól reagálni.

A lovaglás biztonsága tehát ilyen feltételek mellett nem adott.

 

Ezek ismeretében és viharában alakítottam ki egy saját, lóhozállás szempontjából etikusan alkalmazható módszert: a Kapcsolat Alapú Lóhozállást

A lovakkal való munkám során felfedeztem, hogyan alkalmazhatók humánusan és a ló természetével harmonikusan a hagyományos angol lovaglás módszerei, segítségadásai.

A Kapcsolat Alapú Lóhozállásban ötvözöm díjugrató tapasztalataimat a természetes lóhozállás miértjével és hogyanjával, a szakszerű eszközhasználattal, a ló ösztönös viselkedéséből kiinduló – erőszakmentes – bánásmóddal.

A Kapcsolat Alapú Lóhozállás módszereit alkalmazva a ló akaratát nem törjük meg: olyan feladatokat kérünk tőle, amelyek során saját döntéseként hajtja végre a lovas akaratát. Az egyéniségét meghagyva, félelmet nem keltve, szelíden képezzük.

Az így felkészített lovak egyénisége nyitott marad az emberrel való kapcsolatra, partnerséget mutatnak az új szituációkban és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanak a lovaglások során.

Lovasaimnál nagy hangsúlyt fektetek a ló megismerésére, a kapcsolat kialakítására, de mindeközben a stabil, kéztől független biztonságos ülés elsajátítása is minden lovaglóóra fókusza.

Használunk nyerget, sőt, használunk kantárt is*. Ezen kívül megtanuljuk úgy kezelni a zablát, hogy fájdalmat ne okozzon, hanem finom jelzést adjon. Mindig olyan feladatokat tűzünk ki célul, amiket a ló-lovas páros kapcsolata elbír.

A kapcsolat alapú lóhozállás szemléletmódjának köszönhetően, lovasaink balesetmentesen,  magabiztosan és gyorsan tudnak haladni a fejlődés útján, míg terepbiztos, önálló lovasokká nem válnak.

*-haladó, KAL programot végzett lovasaimnak lehetősége van zabla nélküli lovaglásra