Tereplovaglás: az igazi lovas szabadság élménye, a hobbilovaglás legmagasabb szintje

A rengeteg, lovaglásba fektetett munkád végre meghozza gyümölcsét: még nagyobb szabadság, még közelebbi kapcsolat a lóval!

Élvezed a lovaglást kontrollált körülmények között? Itt az ideje, hogy a ló is igazán élvezze a közös időt!

Karámban, szorosabb felügyelet mellett gyakorolni a lóval való közös munkát, élvezetes dolog: érzed, ahogy a ló lekövet téged, engedelmeskedik az irányításodnak.

A tanulásodnak ez egy lépcsőfoka, de létezik olyan környezet, amiben lovad is kiteljesül! Ez a környezet a terep.

Terepen a lovat is átjárja a szabadság érzése

Amikor terepre készülődünk, minden lovunkon jól látszik az izgalom: toporognak, horkantgatnak, némelyikük nyerít is.

De vess egy pillantást a tanyán maradó lovakra is! Mindegyik a karám széléhez jön, onnan “üzengetnek” a készülődő csoportnak. Ők a szomorú kimaradók.

Tény, hogy a lovak élvezik a nagy teret, a korlát nélküli szabadságot, és az igazi lovas is éppen ott érzi jól magát, ahol lova is.

A terepezés elsőre félelemetes lehet …

Amikor a karám védettségéből kilépsz a nagy térbe, ahol nincs látható korlát, felemelő, ugyanakkor félelmet keltő érzés lehet: sokakban ekkor realizálódik az, hogy leginkább önmagukra számítanak, nekik kell a lovat és az esetleges helyzeteket kezelniük.

Ez nem jelenti azt, hogy egyedül vagy, hiszen oktatód veled van, instrukciókat ad, ahogy a helyzet kívánja, valamint a nagy döntéseket is ő hozza meg (pl. vihar közeledtével hogyan fog a csoport biztonsággal visszatérni, hogyan akadályozd  meg azt, hogy lovad megriadjon stb).

A tereplovaglás nálunk nem “veszélyes üzem”

Rengeteg komoly baleset történik terepen azoknál a lovasikoláknál, ahol az elsődleges szempont az, hogy mielőbb kivigyenek csoportokat az iskola területén kívülre.

A mi programjaink esetében az emberi egészség védelme és a biztonság elsődleges szempont. Nem engedünk terepre addig, amíg az oktató azt nem látja, hogy képes vagy a lóval való közös munkára az iskola biztonságos területén kívül is.

Amikor azonban felnősz ehhez a szinthez és megkapod az engedélyt tanárodtól, akkor biztos lehetsz abban, hogy hamarosan egy nagyszerű élmény részese lehetsz.

A tereplovaglással további, fontos készségek fejlődnek

Tudjuk, hogy minden tanulás a készségek fejlesztéséről szól, és minden új helyzet új készségek felépítését jelenti.

A terepezés egy merőben új körülmény, amelyben a ló viselkedése is kissé megváltozik. Ehhez hamar hozzá tudsz majd szokni, hiszen nem technikailag kell új dolgot tanulnod, hanem azt kell megtanulnod, hogy még inkább a jelenben tudj maradni, még jobban tudd olvasni a lovad viselkedését és egyre gyorsabban tudj döntéseket hozni.

A cél az, hogy eljuss odáig, hogy nem csupán reagálsz helyzetekre, hanem előre látod azokat a helyzeteket, ahol lovadnak egyértelmű irányítást kell biztosítanod.

“Izgalmasan hangzik, de mi van akkor, ha nem fogok tudni beilleszkedni a csoportba?”

Voltál már olyan buliban/közösségben, ahonnan legszívesebben elmenekültél volna, de nem tehetted? Így maradt kényszeredett részvétel, a bárgyú mosoly …

Nos, a tereplovaglás ennek épp az ellenkezője. A tereplovaglásban az a jó, hogy a közös program a lovaglás és a közös pont a lovak szeretete, mégis Te magad tudod szabályozni, mennyire engeded bele magad a csoportba.

Bezárkózó típus vagy? Élvezd a természetet, a tájat, a homokos talajon való lépést, az erdei ösvényen való ügetést, vagy épp a mezőn keresztüli vágtát.

Nyitott típus vagy? A csoportban biztosan találsz olyat, aki szívesen beszélget veled az egyszerűbb terepszakaszokon.

Meddig érdemes terepen lovagolni? Jó hír: itt már nincs korlát!

Amikor eljutottál a terepezésig, teljes szezonokat lovagolhatsz velünk!

Oktatóként azonban fontosnak tartom, hogy időnként jobban ránézzek technikádra, ezért havonta egy alkalommal csoportos gyakorlatokat végzünk lovaspályán is.

Ezen a napon te, a lovas, és én, az okató megbizonyosodunk arról, hogy a technikád továbbra is magas szinten van, illetve ezen a napon a szükséges korrekciókat el tudjuk végezni.

Így válik a lovaglás egyre inkább részeddé és végül ösztönössé.

Neked való a tereplovaglás?

  • Igen, ha képes vagy kapcsolatot teremteni a lóval és már magabiztosan tudod önállóan irányítani.
  • Igen, ha nem ijedsz meg újszerű helyzetektől.
  • Igen, ha szeretnéd a legfinomabb technikákat is elsajátítani.
  • Nem, ha az alapok még nem elég biztosak.  Neked az Osztálylovaglás Haladóknak programot javaslom.
  • Nem, ha lovas traumát éltél át és mély félelem van benned a lovak iránt. Neked a Lovas Trauma Kezelése programot ajánlom.

Mennyibe kerül a Tereplovaglás programunk?

A tanfolyam díja: 22000Ft/4 alkalom, amelyet a tanuló előrefizetéssel vásárol meg. Az alkalmak előre megegyezett, fix időpontban vannak megtartva. Ennek részleteit a Tanulói Szerződés rögzíti.

“Oké, Kriszti, hogyan tudok beiratkozni a Tereplovaglás programba?”

A naptárban jelzett időpontok egyikében szívesen látlak egy személyes találkozóra.

Ezen a találkozón átbeszéljük a részleteket: fixáljuk a tanulási napodat és időpontodat, átbeszéljük a tanulói szerződés pontjait és a házirendet, valamint kitűzzük a kezdés pontos időpontját.

Ha ezek után is úgy döntesz, hogy belevágsz ebbe a kalandba, az első 4 alkalom díját az első óra előttig kell rendezned.

Görgess lejjebb és válassz időpontot a naptárban!

január 2020
hét ked sze csü pén szo vas
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

 

Itt foglald le időpontodat egy személyes tájékoztatásra!

Kattints az egyik szabad napra (fekete szín), majd válassz az elérhető időpontok közül!

Ezt követően a rendszer email-ben jelzi felénk igényedet.

Várd meg a visszaigazoló email-t: ha ez megérkezik hozzád, az időpont a tiéd, szeretettel várunk!

Ha nem találtál szabad időpontot a naptárban, akkor jelenleg nem tudunk új tanulót fogadni. Iratkozz fel, hogy értesíthessünk, ha újra van szabad helyünk!