A nyár eleje minden lótartónak a szénabeszerzés körül forog. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás során? Agrármérnök szemmel, ahogyan én látom…

Milyen kaszálóról vegyünk?

A vetett füvek idejét éljük. Egyre kevesebb ősgyep van az országban. A vetett területeknek hatalmas előnyei vannak: általában ilyen kaszálókról jó minőségű, egyenletesen kiszáradt széna kerül le, a szemnek nagyon kecsegtető, jó illatú, szép zöld színű. Ez köszönhető annak, hogy aki kaszáló céljára vet füveket, nagyon figyel az agrotechnikára és eleinte gyakran gyomírtót is használ, hogy szépen keljen és megerősödjön az általa vetett növényállomány. Mivel gyommentes lesz, nem maradnak benne vastagabb szárú gyomnövények, amik lassabban száradnak, mint a füvek, így nem penészednek a bálák.

Én mégsem veszek vetett kaszálóról szénát!

Ennek az oka, hogy a vetett területek nem fajgazdagok. Állatainkat amúgy is egész évben monodiétán tartjuk (széna+abrak egész éven át folyamatosan), nem szűkítem be a táplálóanyag forrásukat vetett széna vásárlásával.

Igyekszem olyan területekről vásárolni, ahol ősgyepek, természetesen fajgazdag területek vannak. Inkább legyen benne pár gyomnövény, de egy-egy bála bontásakor akár 20 fajt is meg tudok számolni a szénában. Így változatosabb az étrendjük és minden fajnak más íze van, izgalmas a válogatás számukra.

Milyen területi fekvés az ideális?

Nekem nagyon fontos lovaim egészsége. Így az alábbi területekről biztosan NEM vásárlok szénát:

  • Főutak mentén kaszált területekről

A gumiabroncsokból az út felületére rakódott ólom folyamatosan mosódik az utak tágabb környezetébe, így az út közelében lévő növényekből kimutatható a jelenléte. Ezt nem szeretném bejuttatni a lovaim szervezetébe.

  • Intenzív szántóföldi kertészetek szomszéd területeiről, vagy dísznövénykertészetek mellől.

Az intenzív termesztés során használnak gyomírtót és az állomány kártevők és kórokozók elleni védelmére is rendszeresen vegyszereket permeteznek. Ez a kijuttatás során sodródik, tehát az intenzív termelőkkel szomszédos területek növényvilága is szennyeződik a permetezés során.

  • Kifejezetten nedves, sásas területekről

A nedves élőhelyeken nővő füveket nem fogyasztják nagy élvezettel a lovak, ez kondícióromláshoz vezet akár már az új széna etetése utáni héten is.

Milyen fekvésű területről választok szívesen?

  • ősgyepek, korábban legeltetésre használt területek
  • természetvédelmi besorolású területek, itt biztos, hogy nincs gyomírtó a rendszerben

A kiválasztás egyéb szempontjai

Fontos, hogy a növények vegetációs állapotának megfelelő időben kaszált széna legyen. Ha késik a kaszálás, magszárat veszek, ami sokat veszít táplálóanyag értékéből.

Csak száraz bálákat veszek. Ez könnyen ellenőrizhető, ha egy-egy bála közepébe benyomod a kezed, A nedves bála mindig melegszik! És rövid idő múlva sajnos penészedik.

Pormentes legyen. A nagyon mélyre engedett kasza okozhatja a széna porosodását.

Tömött legyen a bála. Ez nem veszít az alakjából tárolás során és nem utolsó sorban sok széna van egy bálában.

Mielőtt vásárlok egy területről, hozok haza kóstolót a lovaknak. Ha mindegyik szívesen fogyasztja, akkor átment a vizsgán. Persze csak akkor, ha az összes fenti kritériumnak megfelel.

Ha hosszú hasznos élettartamot szeretnél lovadnak, ne elégedj meg a kissé penészes vagy poros szénával. Addig keress, míg nem találsz jó minőségűt, mert egy-egy penészes takarmánnyal átetetett tél évekkel rövidítheti meg lovad életét. Nem véletlenül van annyi kehes ló az országban. Ne a tiéd legyen a következő!

Nézd meg 12 részes videosorozatunkat!

12 dolog, amit eddig talán te is rosszul tudtál a lovakról, lovaglásról

Iratkozz fel! Kattints a gombra!