Önállóan képes vagy irányítani a lovat, de ijesztő számodra a tereplovaglás? Úgy érzed, még finomítani kell lovas készségeiden?

Haladó tanfolyamunkon kontrollált körülmények között tanulhatod meg azokat a technikákat, amelyek a legváratlanabb helyzetekben sem hagynak majd cserben!

Tereplovaglás stabil készségek nélkül?!

Talán még nem is gondolkodsz tereplovaglásban. Nem baj. De szeretném, ha célként ott lenne előtted a szabad, örömteli lovaglás, kívül a karámon.

A terepen minden megváltozik: a lovak felélénkülnek, látszik rajtuk, hogy izgalommal várják az indulást, kommunikálnak egymással.

Ez az izgalom a lovasra is átragad: a készülődés nyüzsgése, a helyzet kiszámíthatatlanságának izgalma (minden esemény más), maga a lovas közösségi élmény … az egész olyan, mint amikor egy nagyobb utazásra készülsz.

Sajnos azonban nem minden lovas jut el addig, hogy ezt az élményt átélje …

Lovasiskolákban a balesetek leggyakoribb oka az, hogy a tanuló idő előtt kerül olyan helyezetbe, amelyre nincs felkészülve.

Lehet, hogy kontrollált körülmények között ellovagolja a lovat – fordul vele, jármódot vált, megáll vele, elindítja stb. -, de váratlan helyzetekben az addig megszerzett tudása elégtelennek bizonyul. Ilyenkor gyakori reakció a pánik és a kapkodás, ami kontrollvesztéssel párosul.

Az ilyen helyzetek sokakban traumatikus élményt hagynak: a tanuló félni kezd a lovaglástól, esetleg fel is hagy vele.

A tanulás egyik legfontosabb elve a  fokozatosság

Amikor autót tanultál vezetni, nem a legsűrűbb forgalomba vittek, hogy “ott szokd a helyzetet”. Egy ilyen eljárás legfeljebb azt erősítette volna benned, hogy a vezetés nem neked való.

Vagy, amikor kerékpározni tanultál, nem a 28 colos paraszt biciklire ültettek 5 éves korodban, hogy “érezd, milyen a kerékpározás”. Ehelyett talán kezdtél egy dömper tologatásával, majd egy roller hajtásával, onnan egy kiskerekű bicajra tettek oldalkerékkel, majd azt levették róla stb.

A lovaglásban is kell ez a fokozatosság. Nálunk ez így valósul meg:

 1. A kezdő tanuló egyéni lovasoktatással kezd, hogy mielőbb megtanulja irányítani a lovat. Nincsenek váratlan helyzetek, csak a lóval való összekapcsolódást és a lovaglás hogyanját/technikáját tanulja meg.
 2. Amikor az önálló irányítás megvan, jöhetnek a haladóbb technikák: a lovast interakcóba hozzuk más lovakkal. Ez az osztálylovaglás. Ez már modellezi a többszereplős tereplovaglást, de a tanulás még mindig kontrollált körülmények között zajlik.
 3. A most már felkészült, haladó lovas készen áll a csoportos tereplovaglásra!

De mi is az osztálylovaglás nálunk?

Ahogy feljebb láthattad, a haladó technikák elsajátításához olyan helyezeteket kell teremtenünk, amelyek újfajta készségeket építenek benned.

Amikor egyidőben több lovassal dolgozunk,  erre jó lehetőség adódik. Például:

 • Hogyan kontrollálod a lovadat, ha elvágtat mellette egy másik ló?
 • Hogyan éred el azt, hogy lovad ne akarjon a másik lóhoz csatlakozni?
 • Hogyan tudod a feladaton tartani lovadat a többi lótól függetlenül? Stb.

Az osztálylovaglás nálunk a tanulás egy magasabb fokát jelenti: felkészülést a szabadabb, csoportos tereplovaglásra.

Ez az osztálylovaglás nem egyenlő a “vonatozással”!

Biztosan láttál már olyan gyakorlatot, ahol a legjobb lovas elől lovagol, a többi lovas pedig szorosam követi. Ez az ún. vonatozás. Roppant látványos tud lenni a dolog, és könnyen azt a benyomást keltheti, hogy minden lovas ura a saját lovának.

A helyzet azonban az, hogy az első lovast – és lovát – ösztönösen követi a többi ló. A lovasok valójában csak ülnek a lovon, nem ők irányítanak, nem ők mozgatják a lovukat, hanem épp fordítva: a lovaik mozgatják őket!

A Te feladatod ennek épp az ellenkezője: meg kell tanulnod Neked irányítani a lovat – minden körülmény között!

Nem jut ezzel kevesebb figyelem rád?

Nem kevesebb, hanem másfajta figyelem jut rád: mivel az alapokat már elsajátítottad, alapvető instrukciókat ugyanúgy megkapsz, hiszen a lovaglásod oktatód előtt zajlik: az alapvető technikákat tovább csiszoljuk. Azonban a tanulásnak nem ez az elsődleges fókusza.

Oktatóként biztosítom számodra azt, hogy kialakuljanak benned a fenti készségek azáltal, hogy a lovad irányításán túl olyan helyzeteket is szimulálunk, amelyek új kihívást jelentenek számodra. Ezt csakis a haladó szintű osztálylovaglásban tudjuk biztosítani.

Az ilyen módon szervezett osztálylovaglás sokkal koncentráltabb figyelmet kíván meg tőlem és tőled is – ez a gyors és hatékony tanulás útja.

Mi van, ha én még magánórákat vennék?

Emlékszel a fokozatosságra? Ha készen állsz, lépned kell előre. Ha nem lépsz, “örök csecsemő” maradsz. A mi célunk az, hogy stabil, önálló lovasokat képezzünk.

Szóval, ha megvannak az alapok, ne ragadj le, lépj a haladó programba!

Mennyi idő alatt válhatsz késszé a tereplovaglásra? Azaz meddig tart a haladó programunk?

Tapasztalataim szerint kb. 20-25 óra lovaglás nálunk elegendő ahhoz, hogy kontrollált körülmények között (karámban, felügyelet alatt, osztályban lovagolva) felhozd lovaskészségeidet oda, hogy csoportos tereplovaglásban biztonsággal részt vegyél.

Ez azt jelenti, hogy ha heti 1 alkalommal jössz lovagolni, 5-6 hónap alatt terepbiztos lovas vagy.

Neked való ez a képzés?

 • Igen, ha képes vagy kapcsolatot teremteni a lóval és már stabilan tudod önllóan irányítani.
 • Igen, ha szeretnéd a haladóbb technikákat elsajátítani.
 • Igen, ha célod az, hogy mielőbb stabil, önálló, terepbiztos lovassá válj.

 

 • Nem, ha úgy gondolod, hogy hatékonyan csak egyéni program keretében lehet fejlődni.
 • Nem, ha az alapok még nem elég biztosak. Neked az Egyéni Lovasoktatás Kezdőknek programot javaslom.
 • Nem, ha lovas traumát éltél át és mély félelem van benned a lovak iránt. Neked a Lovas Trauma Kezelése programot ajánlom.
 • Nem, ha már jó ideje terepen lovagolsz. Neked a Tereplovaglás programot ajánlom.

Mennyibe kerül az Osztálylovaglás Haladóknak programunk?

A tanfolyam díja: 16000Ft/4 alkalom, amelyet a tanuló előrefizetéssel vásárol meg. Az órák előre megegyezett, fix időpontban vannak megtartva. Ennek részleteit a Tanulói Szerződés rögzíti.

“Oké, Kriszti, hogyan tudok beiratkozni az Osztálylovaglás Haladóknak programba?”

A naptárban jelzett időpontok egyikében szívesen látlak egy személyes találkozóra.

Ezen a találkozón átbeszéljük a részleteket: fixáljuk a tanulási napodat és időpontodat, átbeszéljük a tanulói szerződés pontjait és a házirendet, valamint kitűzzük a kezdés pontos időpontját.

Ha ezek után is úgy döntesz, hogy belevágsz ebbe a kalandba, az első 4 alkalom díját az első óra előttig kell rendezned.

Görgess lejjebb és válassz időpontot a naptárban!

január 2020
hét ked sze csü pén szo vas
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

 

Itt foglald le időpontodat egy személyes tájékoztatásra!

Kattints az egyik szabad napra (fekete szín), majd válassz az elérhető időpontok közül!

Ezt követően a rendszer email-ben jelzi felénk igényedet.

Várd meg a visszaigazoló email-t: ha ez megérkezik hozzád, az időpont a tiéd, szeretettel várunk!

Ha nem találtál szabad időpontot a naptárban, akkor jelenleg nem tudunk új tanulót fogadni. Iratkozz fel, hogy értesíthessünk, ha újra van szabad helyünk!