Sokszor találkozom olyan lovasokkal, akik nem tudják megítélni, hogy melyik eszköz pontosan mire is való. Ez nem csak a kötőfékekre vonatkozik, hanem más egyéb lovak körül használatos tárgyakra is. Ahhoz, hogy az adott típusú kötőféket biztonságosan használjuk, tudnunk kell néhány hasznos információt.

Milyen a hagyományos, gurtniból készült kötőfék?

A legelterjedtebb eszköz, ami minden lótartónál megtalálható. Jellemzője, hogy széles, lapos felületen fekszik fel, így hosszabb távon is kényelmes, például szállításkor. Minden lovasboltban kapható darab úgy van összevarrva, hogy a varrat biztonságos, hiszen egy nagyobb, hirtelen nyomás hatására szakad. Némelyiken csúszóval lehet állítani a tarkószíj méretét, ezeknél általában a szíj ki is csúszik a csatból, ha a ló megfeszül.

Mire használjuk?

 • boxból, istállóból kivezetésre
 • patamosóban megkötéshez
 • felszereléskor kikötéshez
 • betegség esetén fej felkötésére
 • lószállításra

Mire NE használjuk?

 • lovaglásra (a széles szíjazat miatt nem ad precíz jeleket)
 • földi munkára (a nehéz csatok folyamatos impulzust adnak az érzékeny fejen, így kellemetlen a lónak mozgás közben és érzéketleníti a finom jelekre)
 • futószárazáshoz (a széles felfekvése miatt könnyen beledőlhet a ló, vészhelyzetben nem kontrollálható vele könnyedén)

Milyen a csomózott kötőfék?

Egyre elterjedtebb eszköz, egyszerűsége és olcsó előállíthatósága miatt egyre többen szeretik. A legnagyobb veszélye előnye is egyben: mivel tartós és nagyon erős paracord kötélből készül, így nem szakad. Ez kikötéskor a ló ellenkezési reflexe miatt akár csigolyatörést is okozhat az állatnak. Az ellenkezési reflex aktiválódása okozza azt, hogy ha egy kikötött ló megijed és el akar ugrani, és a kötél megfeszül, a végtelenségig képes azt hátrafelé húzni, pánikba esve a nyomástól, amit érez. Csomózott kötőféknél ilyenkor esély sincs a szakadásra, maximum egy éles késsel lehet levágni a lóról.

Mire használjuk?

 • földi munkára akár kötélen, akár körkarámban szabadon (mozgás közben sem ütögeti a ló fejét, mint a hagyományos kötőfék a csatok miatt, finom jeleket közvetít, érzékenyíti a ló fejét a kis jelzésekre)
 • kivezetésre, felvezetésre (könnyen lehet vele kereteket szabni a keskeny felfekvés miatt)
 • lovaglásra (csak kötőfékkel kiképzett lovon)
 • legeltetésre (hogy ne a ló vezessen minket a fűcsomókhoz)

Mire NE használjuk?

 • kikötésre ápoláskor, nyergeléskor (mert nem szakad)
 • szállításra (vékonysága miatt törheti hosszú úton a ló fejét és kikötni sem szabad vele a lovat, a futóban sem)
 • betegség esetén a fej felkötésére

Ha mégis kikötnéd csomózott kötőfékkel lovadat, használj pánik karabinert a vezetőszárra! Ez kiold, még mielőtt lovadnak baja esne.

Állandóan rajta maradhat a kötőfék a lovon?

Erre a határozott válasz a NEM! A kötőféket használat után mindig le kell venni a lóról. Ennek nem csak balesetvédelmi, hanem állatjóléti okai is vannak.

A kötőfék bármikor felakadhat a karámfába, etetőbe, ágakba a legelőn, sőt, még olyan is előfordul, hogy a jó kedvében játszó kiscsikó lába fennakad anyja kötőfékében.

Egy későn észlelt felakadás akár elhulláshoz is vezethet!

A hosszan lovon tartott kötőfék a tarkón és az orrháton feltörést okoz, ezért van olyan sok sötét színű ló, akiknek az orrhátán, a kötőfék orrszíjának helyén fehér, oda nem illő szőrök nőttek. (A feltörések helyén az új szőr mindig fehér lesz, ez a jelenség martájékon is gyakori.)

Vannak lovak, akiknek gazdái hónapokon, éveken át nem veszik le a kötőféke. Nekik már az orrháton csontdeformitás is látható.

Gondold el, hogy hetekig nem vehetnéd le a hajpántodat vagy a szemüvegedet. Hiába fekszik fel kényelmesen a fejedre, a kis ponton kifejtett nyomás hatása egy nap után is képes elviselhetetlenül fájni. A lovaknak ezt az érzést van, hogy hónapokig érezni kell.

De akkor miért hagyják rajta a kötőféket mégis annyian?

Az egyik ok a lustaság és a kényelem. Mert egyszerűbb nem levenni, mint napjában fel-le adogatni a lovakra. Ez az empátia maximális hiánya és a nemtörődömség csúcsa.

A másik ok a félelem. Vagy attól fél, aki rajta hagyja, hogy nem tudja majd megfogni a lovát a karámban, ha leveszi róla a kötőféket, vagy attól, hogy ha véletlenül kiszökik majd nem bírja megfogni. Ez mindkettő a bizalmi kapcsolat hiánya. Ez talajmunkával, lóhoz értéssel és kapcsolatépítéssel elmúlik. Ha bizalmon alapuló vezetői viszonyban vagy lovaddal, karámon kívül sem kell aggódnod afelől, hogy odamegy-e hozzád.

Ne hagyd lovadon a kötőféket!

Gondolj bele az érzéseibe és mindig azt tartsd szem előtt, neki mi a legkényelmesebb! Hidd el, meghálálja!

 

Nézd meg 12 részes videosorozatunkat!

12 dolog, amit eddig talán te is rosszul tudtál a lovakról, lovaglásról

Iratkozz fel! Kattints a gombra!