Aki szereti a lovakat, télen is kijár hozzájuk és lovagolja őket, amíg a körülmények ezt lehetővé teszik. Ha pedig saját lovad van, akkor nem is kérdés, hogy minden időjárási körülmények között jársz hozzá.

Hogyan lehet a hideget lovasként kibírni?

Télen a legfontosabb, hogy sok vékonyabb rétegből alakítsd ki a lovas öltözeted.

Nekem, ami a legjobban bevált, hogy trikóval kezdem a felsők sorát. Fontos, hogy a trikó dereka annyira hosszú legyen, hogy be tudjam tűrni a nadrágba és például felszállásnál se csússzon ki belőle. Erre jöhet a póló, hosszú ujjú felső, egy-két vékonyabb pulóver, mellény és a kabát.

Az utóbbi időben nagyon jó hőszigetelő téli sí-aláöltözőket lehet sok helyen vásárolni. Nemrégen kezdtem el kipróbálni őket, de eddig nagyon jó tapasztalatom van velük. Nemcsak melegek, de a lovaglás során sem kopnak, vékonyodnak el.

Alul nem harisnyát veszek a nadrág alá, mert felszálláskor és lovaglás közben az a derekamról mindig lecsúszik. Vagy egy vékony és meleg fent említett aláöltöző nadrágot, vagy egy egyszerű vastagabb cicanadrágot használok. Erre veszem fel a lovaglónadrágot.

Szeles időben használok hosszú lovagló chapset, ami bőrből van, így nemcsak jól tapad a nyereghez, de a szelet sem engedi át.

Mit vegyek fel, ha mindig fázik a lábam?

Lovaglás közben a legjobban a lábfejed és a kezed tud fázni. Beleszaladtam párszor abba a hibába, hogy két jó vastag zoknival táraztam be, de ha a cipődet teljesen kitömöd a rétegekkel sokkal jobban fog fázni a lábad, mintha egy bélelt zokniban lennél, vagy két vékonyabban. Fontos, hogy lábujjaidat mindig tudd mozgatni a cipőben.

Télen is alapelv, hogy nem lehet annyira vastag a cipőd orra, hogy beleszoruljon a kengyelbe, mert esés esetén ki kell csúsznia a lábadnak. Bakancsoknál figyelni kell, hogy a talp ne legyen túl barázdált és a nyelv ne akadjon a kengyelbe. A téli cipőnél is fontos, hogy magasszárú legyen, tartsa a bokád és sehol ne szorítson. A túl vastag és rugalmatlan talpú cipőkben nem lehet érezni a kengyelt ami bizonytalan érzést ad lovaglás közben.

A bélelt téli lovaglókesztyű elengedhetetlen, ha húsz perc elteltével is szeretnéd mozgatni az ujjaidat.

Amikor kiérsz a lovadhoz, leápolod, felnyergeled, úgy fogod érezni, hogy mindjárt megfagysz. Erre az időre minden réteg rajtad kell, hogy legyen, egy jó meleg sapkával kiegészítve.

Amikor lóra ülsz, a sapkát kobakra cseréled. Ahhoz, hogy a kobak alatt ne fázzon a füled, fülvédő pántot vagy símaszkot tudsz felvenni.

A sálak nekem nem váltak be lovaglás során. Elcsúszik, letekeredik, lobog és amikor már benne vagy a munkában túl meleg is. Jobb helyette egy magasabb nyakú pulóvert választani.

Általában a kabátot lóra ülés előtt leveszem, így marad a sok vékony réteg és a mellény. Lehet, hogy még a munka elején séta közben így fázom, de amikor elkezdek dolgozni a lóval így a legkényelmesebb. Egy-egy keményebb edzés végére pedig így is garantáltan leizzadok. Emiatt a levezető sétát már a kabátot felvéve végzem el.

Mit tegyek, ha a lovam fél a kabáttól?

Ha a lovad nem ismeri a kabát le-fel vételt és esetleg fél tőle, a legjobb, ha talajról dolgozol a kabátoddal az érzéketlenítésen egészen addig, amíg a kiváltott inger nem szűnik meg. Így elkerülheted, hogy mire lovaglás közben felveszed a kabátod, a földön ülve szemléld távolodó lovadat. Mivel tudjuk, hogy a ló menekülő zsákmányállat, így teljesen természetes, hogy először megijedhet egy fölé hatalmasodó lobogó tárgytól. Legyél türelmes, szánj időt a szoktatásra és minden reakciója közben szeretettel nyugtasd, így hamar hozzászoktathatod akár a legextrémebb helyzetekhez is.

Nézd meg 12 részes videosorozatunkat!

12 dolog, amit eddig talán te is rosszul tudtál a lovakról, lovaglásról

Iratkozz fel! Kattints a gombra!