Korábbi lovasbaleset miatt félsz újra lóra ülni, pedig a vágy ott van benned?

"Újra félelem nélkül a lovon" speciális programunkkal megértheted, miért történt ami történt, és megtanulod, hogyan kerüld el a veszélyes helyzeteket. Ez garantálja a felszabadult lovas élményt!

2007-ben történt …

Egyik lovas tanulóm, Eszter, mesélte el, mennyire meghatározó élmény volt számára egy 11 évvel korábbi baleset.

Még kezdő lovasként egyik barátját látogatták meg családjával, a Dunántúlon. A nap folyamán barátnője “bedobta az ötletet”: menjenek el lovagolni! Egy ismerőse, aki lovasoktató is – tart lovakat és gyakran mennek velük túrázni – javasolta, menjenek el együtt.

Eszter próbálta elmagyarázni a helyzetet, ugyanakkor a lovaglás izgalma vonzotta a program felé, meg hát egy oktató nyilván tud vigyázni az emberre …

 Amint megérkeztek, elő is hozták a lovakat

Eszter barátnője és a lótulajdonos oktató gyorsan átbeszélték az útvonalat … ekkor kezdett Eszternek derengeni, hogy valójában terepre indul a csapat. Újra jelezte: ő még kezdő lovas, korábban csupán 1 alkalommal dolgozott lóval szabadon.

A lányok persze bátorították: nem lesz gond, a lovak vigyáznak, és ők is figyelnek majd rá.

Nem tartott sokáig a lovaglás …

Egy emelkedőn felfelé haladva (igen, a Dunántúlon vannak ilyenek is), Eszter lova, be akarván érni a másik lovat, váratlanul iramot váltott, amitől kibillent az egyensúlyából és hamarosan oldal irányban lefordult a nyeregből.

Bár Eszter ettől már teljesen elveszítette magabiztosságát, ekkor még nem volt baj: a csajok mondták, üljön vissza, adtak pár okos instrukciót, majd továbbmentek.

Mígnem az eset újra megismétlődött – ezúttal azonban komolyabb következményekkel

Nem sokkal az incidens után, Eszter lova újra megiramodott, ő pedig olyan balszerencsés módon esett le a nyeregből, hogy keze önmaga alá került, így 2 ujja kificamodott. Irány a kórház!

A tragédia a fizikai sérülésen túl a lelki sérülésben van

Eszter ezután éveken át vágyott arra, hogy újra lóra üljön, de nem mert, mivel felépült benne egy erős félelem:

  • Mi van, ha újra leesek?
  • Mi van, ha a ló nem rám figyel?
  • Mi van, ha elrontok valamit?
  • Mi van, ha félni fogok a ló hátán?

Ezek a gondolatok visszatérően ott vannak azokban, akik leestek egy lóról. Ilyenkor a vágy keveredik a félelemmel és nagyon sokszor a félelem győz.

Pedig a balesetek nagy része nem a tanuló hibájából ered

Szinte minden lovasbaleset mögött valamilyen emberi tévedés/mulasztás áll. Eszter esetében egyszerűen arról van szó, hogy nem volt kész arra, hogy terepre vigyék.

Szeretnél felülkerekedni a félelmeiden és újra lóra ülni? Tudunk segíteni!

A lovastraumát átélt tanulók számára alakítottuk ki speciális programunkat, aminek célja, hogy legyőzd félelmedet, újra lóra ülj, és ezúttal biztonságos, kontrollált körülmények között, szakértő oktatóval fejleszd lovas készségeidet.

Eszter a baleset után 11 évvel döntött úgy, hogy megküzd félelmeivel

Amikor Eszterék az Alföldre költöztek, családjával beszélgettek arról, hogy előbb-utóbb szembe kellene néznie a lovas félelmekkel, bár akkor erre nem látott reális esélyt.

Programunkkal egészen véletlenül találkozott az interneten. Így fogalmazott:

“Komolyan sosem terveztem, hogy még egyszer lovas oktatóra bízom magam, de a weboldal közvetlen hangvétele és az írásokban érzékelehető szakértelem azonnal elnyerte bizalmamat. Úgy éreztem, Kriszi fog tudni segíteni lovas félelmeim leküzdésében.”

Ezter ezek után felvette velem a kapcsolatot, és hamarosan közös munkába fogtunk.

Nem számít, mennyi ideje nem ültél lovon! Ha él benned a vágy, a mi programunk segít neked abban, hogy újra lóra szállj – ezúttal biztonságos körülmények között!

Hogyan épül fel ez a speciális program?

1) Először is megtanítunk kapcsolódni a lóhoz, a Kapcsolat Alapú Lóhozállás módszerét alkalmazva. Ebben a szakaszban nem ülsz lóra: talajról dolgozol, megtanulod megérteni a ló mozgását, viselkedését. Ebben a szakaszban Téged teszünk vezetővé: a ló számára Te leszel a vezető.

2) Amikor biztonsággal tudsz kapcsolódni a lóhoz és megvan a Te bátorságod is, felülsz a lóra. Innentől kezdve a talajmunka és a lovaglás dinamikusan együtt lesz jelen az óráidon. A célunk az, hogy félelem nélkül ülj a lovon.

3) Az alap jármódokban (lépés-ügetés-vágta) lépsz előre tanárod kontrollálásával, futószáron. Amikor ezen a fázison is túljutottál, számodra véget ért ez a program: folytathatod tanulásod az egyéni programban.

Mennyi ideig tart ez a program?

Ez a félelmeid erősségén múlik. A program célja az, hogy mielőbb kidolgozd magadból ezeket.

Eszter a 3. órán már fel mert ülni a lóra, a 6. órán pedig már az ügetést gyakoroltuk. Vágtára 3 hónap után került sor.

Ezen a képen Eszter már az osztálylovaglás programban tanul:

 

Neked való ez a képzés?

  • Igen, ha volt lovas baleseted vagy negatív élményed a lovakkal kapcsolatban, de szeretnél pozitív élményeket szerezni.
  • Igen, ha a lovaglás számodra nem csak egy fitnesz mozgásforma, hanem vágysz arra, hogy kapcsolatot teremts a lóval.
  • Igen, ha olyan helyen szeretnél lovagolni, ahol a ló és lovasa is kiemelt figyelmet kap.

 

  • Nem, ha csak lovat szeretnél látni/simogatni. Akkor neked a Sz.Ö.Sz programot ajánlom.
  • Nem, ha egyszerűen csak lovagolni szeretnél tanulni. Akkor neked a lovasiskola általános programjait ajánlom.

Mennyibe kerül az “Újra félelem nélkül a lovon” egyéni programunk?

A tanfolyam díja: 40000Ft/4 alkalom, amelyet a tanuló előre fizetéssel vásárol meg. Az órák előre megegyezett, fix időpontban vannak megtartva. Ennek részleteit a Tanulói Szerződés rögzíti.

“Szeretnék megszabadulni a félelmeimtől és újra lovagolni! Érdekel az ‘Újra félelem nélkül a lovon’ programotok. Hogyan tudok beiratkozni?”

A naptárban jelzett időpontok egyikében szívesen látlak egy személyes találkozóra.

Ezen a találkozón átbeszéljük a részleteket: fixáljuk a tanulási napodat és időpontodat, átbeszéljük a tanulói szerződés pontjait és a házirendet, valamint kitűzzük a kezdés pontos időpontját.

Ha ezek után is úgy döntesz, hogy belevágsz ebbe a kalandba, az első 4 alkalom díját az első óra előttig kell rendezned.

Görgess lejjebb és válassz időpontot a naptárban!

július 2020
hét ked sze csü pén szo vas
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112

 

Itt foglald le időpontodat egy személyes tájékoztatásra!

Kattints az egyik szabad napra (fekete szín), majd válassz az elérhető időpontok közül!

Ezt követően a rendszer email-ben jelzi felénk igényedet.

Várd meg a visszaigazoló email-t: ha ez megérkezik hozzád, az időpont a tiéd, szeretettel várunk!

Ha nem találtál szabad időpontot a naptárban, akkor jelenleg nem tudunk új tanulót fogadni. Iratkozz fel, hogy értesíthessünk, ha újra van szabad helyünk!